Социјални медиуми

Месечни архиви

декември 2020

Во Живот и Култура, Уметност

Фит балет комбинација на грациозност и издржливост

декември 15, 2020

Во светот на фитнесот на глобално ниво, се појави нов вид на физичка активност балет фит или рекреативен балет, кој претставува комбинација од балетската грациозност, правилно држење на телото,…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

Ера на лажни вести и дезинформации – како да се заштитиме?

декември 10, 2020

Лажните вести се како магнет на социјалните мрежи, се шират многу брзо и најчесто тешко е да бидат сопрени пред да допрат до голем број на луѓе. Особено дојдоа…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

Уметница на неделата – Тијана Стојковска

декември 9, 2020

Тијана Стојковска е студент на постдипломски студии на Архитектонскиот факултет во Скопје, и моментално во последната фаза од студиите – изработка на магистерски труд. Во слободно време создава дигитални…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

Прва тужба против учебник од високо образование поради дискриминирачка содржина

декември 9, 2020

Тужба за утврдување на дискриминација во учебникот „Основи на персонологија 2“ од проф. д-р Благоја Јанаков, што се користи во наставната програма на Филозофскиот Факултет при Универзитетот „Св. Кирил…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура

(Малку подзаборавени) празнични филмови

декември 8, 2020

Доаѓа периодот на добропознатите празнични филмови и наслови кои со години ги знаeме како „Сам Дома“, „Божиќ со Кренкови“, „Елф“, „Одморот“, „Љубов, всушност“… Иако дел од овие популарни филмови…

Прочитајте повеќе

Во Музика, Новости

Нов почеток за бендот „Реприза“

декември 8, 2020

Постоењето на бендот „Реприза“ започна во 2017 година, кога тројца млади слободоумци почнаа да создаваат музика заедно. Започна со препевање на стари македонски заборавени рефрени. Од сезона на сезона…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости, Уметност

„Млади за Скопје“ – „Постои непресушен извор од младинска побарувачка за култура“

декември 7, 2020

Поразговаравме со  Димитар Тодоровски – Дими, Огнен Стојаноски и Петар Стојаноски, тројцата иницијатори зад неформалното културно движење „Млади за Скопје“ чии два настани досега се одржаа во октомври и…

Прочитајте повеќе

Во Видео, Новости

#Свежо како авантура на првиот мраз на Царев Врв

декември 4, 2020

5 недели патуваа низ најсвежите локации во Македонија, а денес ни ја раскажуваат последната авантура од серијалот #СвежоКако. Петтата локација е еден од најубавите врвови на Осоговските планини –…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Музика, Новости

Терапија- нов простор за развој на независната културна и клупска сцена

декември 3, 2020

Македонија отсекогаш имала вибрантна клупска сцена која била на рамниште со сцените во регионот и Европа. Клубовите беа витални места на поврзување, ослободување и задоволства. Пандемијата физички нè оддалечи,…

Прочитајте повеќе

Купете го новото електронско издание на
Портрет Магазин