Социјални медиуми

Месечни архиви

ноември 2020

Во Новости, Уметност

Уметница на неделата – Матеја Николиќ

ноември 30, 2020

Матеја Николиќ е илустраторка од Скопје. Во 2018 година станала магистер инжинер архитект на Архитектонскиот факултет во Скопје. Иако нејзината работа вклучува илустрации направени со традиционални техники на цртање,…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

Велосипеди од бамбус за уште поодржлив транспорт

ноември 30, 2020

Бернис Дапа од Гана ја започнала иницијативата „Велосипеди од бамбус во Гана“ за да се отворат повеќе работни места и да се намалат емисиите на јаглерод диоксид во воздухот…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

Серија портрети што ја слават женската убавина направени преку Zoom

ноември 29, 2020

Како и сите артисти чија работа зависи од близината до нивниот субјект фотографката Александра Лис за време на карантинот почна да работи со нови техники со цел да создаде…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

Фотограф на неделата – Петар Аврамоски

ноември 27, 2020

Петар Аврамоски е фотограф кој веќе неколку години активно се бави со фотографија. Дипломиран инжинер по индустриски дизајн со повеќегодишно искуство како графички дизајнер во полето на дигиталните медиуми…

Прочитајте повеќе

Во Видео, Новости

Носталгична и забавна реклама на Adidas за Југопластика

ноември 25, 2020

BSTN x Adidas Forum High направија модел на патики во чест на популарниот кошаркарски клуб Југопластика-сегашен к.к Сплит. Клубот неодамна го прослави својот 75 роденден, а неговата слава се…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура

Проф. д-р Ана Фрицханд-Морална интелигенција, што претставува и како се развива

ноември 23, 2020

Во психолошката литература честопати се пишува за постоење на различни видови интелигенција. Меѓу нив се споменува и моралната интелигенција, што, во споредба со другите видови, е поретко истражувана. Станува…

Прочитајте повеќе

Во Новости

Good Food со Кокарче – New York Style чизкејк

ноември 22, 2020

Чизкејк во њујоркшки стил (New York Style Cheesecake) е побогатата варијанта на традиционалниот чизкејк, со типично американски пристап во рецептурата – повеќе е повеќе. Основната верзија содржи само три…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

Ема Ананиевска – „Сакам луѓето да ме доживуваат како пијанистка, а не како девојка со оштетен вид“

ноември 20, 2020

Цел свет се раѓа под прстите на Ема Ананиевска, дипломирана пијанистка од Факултетот за музичка уметност во Скопје. Свирењето клавир за неа претставува посебно уживање, а и не само…

Прочитајте повеќе