Во Живот и Култура, Новости, Уметност

Наградени македонски уметници на меѓународниот филмски фестивал TIFA во Индија

мај 25, 2022

На независниот меѓународен филмски фестивал „Triloka International Filmfare award“ во Индија соработници од тимот на Македонскиот центар ИТИ/Продукција освоија неколку награди. Специјална награда од жири комисија за најдобар актер…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости, Уметност

Три македонски филмови со проекции на Канскиот филмски фестивал

мај 20, 2022

Агенцијата за филм на Република Северна Македонија и оваа година е присутна на филмскиот маркет кој се одржува од 17 до 25 мај во рамки на Канскиот филмски фестивал…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости, Уметност

Лего создаде сет од делото „Ѕвездена ноќ“ на Ван Гог со 2.316 мали коцки

мај 19, 2022

Кога Музејот на модерна уметност во Њујорк (МоМА) ја купи „Ѕвездена ноќ“ од приватен колекционер во 1941 година, сликата не беше толку позната. 81 година подоцна делото е вистинска…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости, Уметност

„На работ на климатска катастрофа“ – Конференција во МСУ за уметност, култура, екологија и креирање политики во 21 век

мај 19, 2022

Конференција „На работ на климатска катастрофа: Уметност, култура, екологија и креирање политики во 21 век“, ќе се одржи на 20 и 21 мај 2022 година во Музејот на современата…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости, Уметност

Екстатични тела – Фестивал на квир уметност, култура и теорија

мај 19, 2022

Овогодинешното десетто издание на Skopje Pride Weekend 2022 ќе се одржи од 2 до 11 јуни и од 15 до 17 септември во МКЦ, МСУ Скопје, КСП Центар Јадро…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости, Уметност

Со мурал од Нина Симовска dm дрогерие маркт ќе креира бран на инспирација

мај 18, 2022

Најголемиот европски дрогериски ланец, dm дрогерие маркт ја започнува својата нова кампања на тема: Инспирација! Преку слоганот: „Почувствувај ја моќта на инспирацијата“, dm ја претставува инспирацијата како емоционална поддршка.…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

Предизвикувачка платформа за уметнички израз

мај 18, 2022

Уметноста ретко може да се заузда или врами. Налик силен порив таа секогаш успева да пронајде нови форми, облици и површини врз кои може да се манифестира во полн…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

Познатиот уметник Ахмет Огут со дело за солидарноста во Скопје во 1963 ќе има изложба во МСУ

мај 17, 2022

МСУ – Скопје ја најави самостојната изложба на еден од најзначајните уметници на интернационалната сцена, Ахмет Огут. Изложбата насловена како „Скокни!“ ќе се отвори на 26 мај 2022 година…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

Новата дневна игра Artlе – како Wordle за уметност

мај 17, 2022

Чие е делото? На Густав Климт? Џејмс МекНил Вислер? Фрида Кало? Имате четири обиди да погодите. Новата дневна игра Artle е како Wordle (или македонскиот клон Зборле), но за…

Прочитајте повеќе

Купете го новото електронско издание на
Портрет Магазин