Во Новости, Уметност

Фотограф на неделата – Петар Аврамоски

ноември 27, 2020

Петар Аврамоски е фотограф кој веќе неколку години активно се бави со фотографија. Дипломиран инжинер по индустриски дизајн со повеќегодишно искуство како графички дизајнер во полето на дигиталните медиуми…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

Фотограф на неделата – Стефан Рајхл

ноември 19, 2020

Позади фотографиите од многубројни концерти и изведувачи стои името на Стефан Рајхл, музички и концертен фотограф кој понекогаш снима и спотови. Веќе неколку години е официјален фотограф за Авалон…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

Јулијана Росоклија – „Графичкиот дизајнер не треба да престане да ја испишува својата умствена tabula rasa“

ноември 17, 2020

Јулијана Росклија (@julesontabularasa) e дипломиран графички дизајнер на Факултетот за дизајн и мултимедија при ФОН Универзитетот. Магистер е по Социјален дизајн и урбани иновации при Универзитетот за применети уметности…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

Фотограф на неделата – Стефан Самандов

ноември 4, 2020

Стефан Самандов е музички и концертен фотограф. Неговата кариера ја гради преку фотографирање на фестивали и музички концерти во и надвор од Македонија, како и за неколку продукциски куќи…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

Уметница на неделата – Нина Симовска

ноември 2, 2020

Нина Симовска има завршено археологија на катедрата на Историја на уметност. Нејзиното концептуално студио „Just Because“ е оформено во 2008 година и оттогаш непрекинато се занимава со различни форми…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

Магдалена Филипова – дизајнерка на накит и мали предмети

октомври 30, 2020

Изработката на современиот накит и минијатурните предмети за Магдалена е возбудлива и исполнувачка практика која произлегува од голема љубопитност, учење, пракса и работа. „Суштината на мојата работа е надоврзување…

Прочитајте повеќе

Во Уметност

Посетете ја Vita. аудио-визуелна изложба на Филип Петковски

октомври 28, 2020

Изложбата се одржува во МКЦ од 26 октомври- 1 ноември, 2020. Што е VITA? Филип: “Vita” е мултимедијална изложба која го критикува објективизирањето на женското тело, односно како истото…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

Изложба на уличните фотографии на Манчевски

септември 30, 2020

Утревечер (1 октомври), во 20 часот, во Музејот на современата уметност Скопје ќе биде отворена изложба на фотографии „Таму“ од Милчо Манчевски, а притоа ќе биде промовирана и книга…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

Фотографка на неделата – Ирина Крстевска

септември 25, 2020

Ирина Крстевска е родена и живее во Скопје. Љубовта кон фотографијата и го одредува и животниот пат. Дипломира на Интернационалниот универзитет „Еуропа Прима“ на Катедрата по фотографија. Фотографиите и…

Прочитајте повеќе