Социјални медиуми

Во Новости

Изведба на современиот балет „Сага“ (идентитети) во рамките на jубилејното 20. издание на Танц Фест Скопје

април 15, 2024

На сцената на Националната опера и балет на 16 април со почеток во 20.00 часот ќе се изведе современиот балет „Сага“ (идентитети), во рамките на jубилејното 20. издание на…

Прочитајте повеќе

Во Новости

Нови изведби на перформансот „Мачката Елеонора“ на 15 и 16 април во МКЦ

април 12, 2024

Две нови изведби на перформансот „Мачката Елеонора“ на 15 и 16 април (понеделник и вторник) во 20 часот во МКЦ Клуб. Перформансот „Мачката Елеонора“ е развиен во рамки на…

Прочитајте повеќе

Во Новости

Има ли пилотка во авионот и зошто професиите, функциите и титулите уште се во машки род?

март 31, 2024

Феминитивите и нивната активна употреба во јазичната практика се директен показател на родовата свесност и на родовата рамноправност во едно општество. Пред сè, тие се неопходни во јазикот затоа…

Прочитајте повеќе

Во Новости

„Алкалоид“ пушти во употреба нов капитален проект вреден19,4 милиони евра 

март 28, 2024

Новите капацитети за производство на цврсти фармацевтски форми, со површина од 6.200 м2, се најкрупниот инвестициски потфат на компанијата во изминативе две децении  Во насока на посветеноста за постојана модернизација и запроширување на производствените капацитети, производственитеволумени и на асортиманот, „Алкалоид“ АД Скопје ја комплетирашереализацијата на својот најголем инвестициски потфат во последнитедве децении – новиот погон за производство на цврсти фармацевтски форми Таблетно одделение 2.0 и придружните…

Прочитајте повеќе

Во Новости

Ева Нединковска-Многу е важно жените да бидат охрабрувани да се едуцираат, менуваат и растат

март 19, 2024

Ева Нединковска е основачка и генерална менаџерка на Центар за обука ЕВА, еден од водечките центри за неформално образование во Македонија со 12+ години успешно постоење и преку 10.500…

Прочитајте повеќе

Во Новости

Халкбанк ја продолжува својата мисија за женска финансиска слобода и рамноправност: на повидок е „Фустани со џебови” 2.0

март 8, 2024

Креативната кампања на Халкбанк посветена на поддршката на жените, популарно именувана како „Фустани со џебови” го добива својот продолжеток оваа година. Платформата која Халкбанк посветено започна да ја гради…

Прочитајте повеќе

Во Новости

Марш за женски права –„Црвена линија: Правата на жените не се за преговарање!“

март 5, 2024

По повод Меѓународниот ден за економска, политичка и општествена борба за рамноправноста на жените – 8 Март (петок), ве повикуваме кон колективна акција, колективен протест и колективен марш во…

Прочитајте повеќе

Во Новости

Моден едиторијал со бренд амбасадорите на H&M  по повод отворањето на третата продавница во Skopje City Mall

февруари 29, 2024

Шведскиот  моден бренд H&M пред две години, на големо задоволство на македонските купувачи пристигна на македонскиот пазар. Препознатливиот квалитет, големата понуда на различните линии од овој бренд и модните…

Прочитајте повеќе

Во Новости

АЛКАЛОИД со раст на консолидираните продажби од 16 %, инвестиции од 28,3 милиони евра и со 232 нови вработувања воземјава во 2023 г.

февруари 28, 2024

Приходи од продажби Според единечниот биланс на успех, во периодот јануари – декември 2023 година продажбите достигнуваат 12.261.902.275 денари, што е за 16 % повеќе во споредба со истиот…

Прочитајте повеќе