Социјални медиуми

Месечни архиви

април 2020

Во Живот и Култура, Новости

Дениз Абдула: „Верувам дека доаѓа времето на младите автори и нивните филмови“

април 30, 2020

За Дениз и нема потреба од долг вовед и најава, а од интервјуто прочитајте за неговите почетоци, проекти од кои стекнал најголемо искуство, како и неговите размислувања за македонската…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Уметност

29.04- интернационален ден на танцот

април 29, 2020

Ние ќе го одбележиме со овие фотографии на Горан HLVK Поповски направени за печатеното издание на нашиот магазин. На нив е Адријана, една од најуспешните модерни танчарки и кореографки…

Прочитајте повеќе

Во Музика, Новости

[Рецензија] Dua Lipa – Future Nostalgia

април 29, 2020

Дуа Липа годинава ја „доминира“ музичката сцена со новиот албум, а вие прочитајте ја рецензијата за Future Nostalgia од нашата соработничка Миа Милошеска (@wilmaflintstone_). Во 2019 со менувањето на…

Прочитајте повеќе

Во Музика, Новости

Цел ден со џез музика на 30 април

април 28, 2020

Време е за џез! Меѓународниот ден на џез-музиката, во четврток ќе биде одбележан преку онлајн видео-стриминг. Здружението на џез-музичари на Македонија ќе приреди концерт кој ќе биде прикажен на…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

Андријана Тилиќ – Уметнички фотографии инспирирани од архитектурата

април 28, 2020

Главен фокус во фотографиите на Андријана Тилиќ се ентериерите и објектите од современата архитектура. Образованието во областа на архитектурата допринесува за силно изразено чувство за композиција и детал во…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Убавина

Албино модели кои се олицетворение на инклузијата

април 26, 2020

Поради нивниот изглед албинистите често се мета на дискриминација, социјална изолираност и нееднаква третираност. Следниве светски модели преку својата работа во модниот, музичкиот како и светот на убавината, но…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

7 познати музеи кои може да ги посетите од својот дом

април 25, 2020

Бидејќи многумина од нас седат дома овој период, а патувањата се невозможни во блиска иднина, сепак тоа не значи дека не можеме да истражуваме и патуваме виртуелно. Виртуелните музејски…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

Уметник на неделата – Јован Јосифовски

април 24, 2020

На Инстаграм го знаеме Јован по колоритните илустрации од колаж кои го задржуваат вниманието бидејќи се необични, оригинални и полни со боја, приказни и мешавина од лица. Модниот илустратор…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

[0.10]еrror of harmony – Скејтбордингот како вид на активизам и уметност

април 23, 2020

[0.10]еrror of harmony заедно со Error Kolektiv се единствен проект на домашната сцена што со сосема поинаков концепт ја претставува скејт културата. Илија Стефановски стои позади проектот, ни ја…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

Лексикон на среќата

април 22, 2020

Hygge (дански), nirvana (санскрит) и bon vivant (француски) се зборови што сме ги сретнале многупати, а искажуваат одредено чувство на удобност, среќа, задоволство, уживање во добрите нешта, идеално, утописко…

Прочитајте повеќе