Социјални медиуми

Месечни архиви

септември 2020

Во Новости, Уметност

Изложба на уличните фотографии на Манчевски

септември 30, 2020

Утревечер (1 октомври), во 20 часот, во Музејот на современата уметност Скопје ќе биде отворена изложба на фотографии „Таму“ од Милчо Манчевски, а притоа ќе биде промовирана и книга…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

Онлајн премиера на видео проектот „Револуција во живо“ на Теа Беговска

септември 30, 2020

Интернационалниот видео проект „Револуција во живо“ на режисерката Теа Беговска вечер, во 20.15 часот, ќе има онлајн премиера на платформата YouTube. Во проектот се вклучени актери од пет држави: Босна…

Прочитајте повеќе

Во Новости

Good Food со Кокарче – Бадемови бисквит колачи

септември 27, 2020

Бисквит колачите го добиваат своето име од стариот француски збор biscuit кој потекнува од  латинските зборови bis (двапати) и coquere, coctus (готвење, зготвено). Ваквиот назив буквално го опишува начинот на…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

Фотографка на неделата – Ирина Крстевска

септември 25, 2020

Ирина Крстевска е родена и живее во Скопје. Љубовта кон фотографијата и го одредува и животниот пат. Дипломира на Интернационалниот универзитет „Еуропа Прима“ на Катедрата по фотографија. Фотографиите и…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

Најдобрите готвачки на Инстаграм за вистинска кулинарска инспирација

септември 24, 2020

Живееме во ерата на Инстаграм. Таму го купуваме нашиот мебел, подароците за нашите пријателите и многу други работи. Кога станува збор за храна, менијата во рестораните се речиси излишни,…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

Театарска група „Пресврт“ – „Низ историјата, културата секогаш успевала да опстои, дури и во поекстремни околности“

септември 23, 2020

Првата претстава „Иднината е приватна“ на независната театарска група „Пресврт“ остави силни впечатоци, покажа сосема поинаков начин на подготовка во време на пандемија и можност за млади актери и…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

Уметница на неделата – Верица Арапова

септември 22, 2020

Арапова е родена во Струмица, а дипломирала на Архитектонскиот факултет на Универзитетот „Кирил и Методиј“ во 2012 година. Во текот на целото свое школување се занимава со сликарство и…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Уметност

Како поминаа подготовките за премиерата на балетската претстава „Болеро“ во време на пандемија (видео)

септември 22, 2020

Во едно време-невреме успешно се постави балетското дело „Болеро“ во продукција на македонската „Национална опера и балет“, чија што премиера се одржа во рамки на фестивалот „Охридско лето“. Дело, за…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура

Slow Fashion – концепт што го менува консумеристичкиот пристап на купување и производство на облека

септември 21, 2020

Со промените кои секојдневно се случуваат во нашите животи, а кои се особено изразени во последните неколку месеци веројатно сите сме посвесни за вредноста на нештата кои ни се…

Прочитајте повеќе