Социјални медиуми

Во Живот и Култура

Радмила Димова, Македонски Телеком: Иницијативата #НаправиМесто е можност да направиме место за посветло утре, повеќе разбирање, емпатија и блискост

јули 16, 2024

Убавите приказни се насекаде околу нас. Но, често, поради предодредени мислења, зацртани верувања, непопустливи ставови и предрасуди, ние и не ги гледаме. Тоа влијае на нашето однесување и ни…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура

Божиновски часовници и накит одбројуваат незаборавни моменти на „Охридско лето“

јули 12, 2024

Секој од нас ја има привилегијата да избере дали секоја секунда, само ќе пројде или пак ќе нидонесе некоја нова инспиративна приказна. Во име на ова Божиновски часовници и…

Прочитајте повеќе

Во Убавина

RealTechniques – создаден во соработка со водечки шминкери

јули 11, 2024

Ние сме Real Techniques, бренд на избор за сите корисници на шминка, без разлика на вашето ниво на експертиза. Создаден во соработка со водечки шминкери, ние се стремиме да…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура

Проф. д-р Јана Клопчевска – Молекуларна гастрономија, спој на наука и уметност сервиран на чинија

јули 11, 2024

Во светот на кулинарските иновации молекуларната гастрономија зазема високо место, како уникатно искуство каде што традиционалните техники за готвење се рекреираат низ објективот на науката за да ги поместат…

Прочитајте повеќе

Во Уметност

„МСУ – Скопје Ремек дела за сите“, единствен македонски проект избран од ,, Фондот за културно наследство на Хедли за Југоисточна Европа”

јули 10, 2024

Од вкупно 46 пријавени проекти, „МСУ- Скопје ремек делаза сите” е единствен македонски проект, избран уште во првиот повик за грантови од „Фондот за културнонаследство на Хедли за Југоисточна Европа“ за 2024 година, преку „Балканската мрежа на музеи“ (BMN). Членовите на стручната евалуациона комисија едногласно заклучија дека МСУ- Скопје е еден од водечките музеи водржавата и затоа е од суштинско значење музејот да започнесо трансформација во насока за подобра пристапност и инклузија.  Во рамките на проектот вклучени се релевантниорганизации и стручни…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура

За да имаме татковина која ќе биде убаво место за сите нас, треба да им помогнеме на децата да се идентификуваат со позитивни вредности

јули 10, 2024

Минатата година една од најуспешните општествено одговорни кампањи беше кампањата на „Макпетрол“ – „Крени глас против врсничкото насилство“. Оваа кампања ќе продолжи и оваа година во септември, со нови…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура

Мистичната Преспа – 6 причини зошто да ја посетите ова лето!

јули 9, 2024

Недопрена природа, чист воздух, совршена надморска височина. Вистинско место за одмор и опуштање, прошетки во природа, кајакарење, планинарење или едноставно уживање на брегот на езерото. Преспа е место кадешто…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура

„Boogie Slyde“ – заедница која ја одржува фанк-музиката во живот и платформа за визуелни идеи

јули 8, 2024

„Boogie Slyde“ e заедница која промовира и презентира квалитетна музика и сè што е во поширокиот поим на фанкот, но еднакво се обрнува внимание и на дизајнот и естетиката…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура

На прошетка со Роса вода: Епизода 3: Мими Поп Алексова Атанасовска и Марија Кичевска Шокаровска

јули 8, 2024

Велат дека водата е движечка сила на сите живи суштества на нашата планета. Водата е живот, водата е постојано движење, тек на постоењето, водата е природен показател на сите…

Прочитајте повеќе