Во Живот и Култура, Уметност

Јубилејни 60-ти Денови на македонската фотографија

септември 28, 2022

Фото сојуз на Македонија ве поканува на отворањето на јубилејните 60-ти Денови на македонска фотографија на 1 октомври (сабота) во Културно информативниот центар – КИЦ во Скопје, со почеток…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура

Култиватор 8-од вечерва во Кино Карпош, Hybrid bar Bukowski и Минус Еден(цела програма)

септември 26, 2022

Вечерва започнува осмото  издание на „Култиватор“, мултимедијален фестивал во организација на Кино Карпош,  BKW и ноќниот клуб  Минус Еден.  Овие скопски локали ќе бидат културен центар, каде ќе бидат изложени и промовирани делата на низа македонски…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

Прва едиција стикери на македонски јазик достапни на Инстаграм

септември 23, 2022

Достапна е првата едиција стикери на македонски јазик за социјалната мрежа Instagram, објави на својот ФБ профил министерката за култура, Бисера Костадиновска Стојчевска. Имено, станува збор за 13 стикери,…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Музика

Дина Јашари ја доби регионалната музичка награда „Милан Младеновиќ“

септември 22, 2022

Младата музичка артистка Дина Јашари за својата песна „Дома“ ја доби регионалната награда „Милан Младеновиќ“. Наградата ја доделува Фондацијата „Милан Младеновиќ“ за најдобра песна во регионот, а доделувањето на…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Уметност

„Доаѓаме со поклон“ – голема изложба во Скопје на познатата уметница Шејла Камериќ

септември 22, 2022

Во пријателска соработка помеѓу КРИК – фестивал за критичка култура и Фестивалот за феминистичка култура и акција – ПРВО ПА ЖЕНСКО, за првпат во Северна Македонија ќе има изложба…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Музика

Преку музика,културно наследство и регионална соработка до посреќни заедници

септември 21, 2022

Во време на пандемијата, во која најмногу беше погодена клубската култура, меѓу единствените платформи кои се грижеа за домашната сцена беше проектот на СлободанкаТренчева, „Терапија“. Слободанка Тренчева -Боте е долгогодишна промотерка во рамки…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

Седмото издание на КРИК фестивал продолжува со перформансот „Обука за реанимација“

септември 19, 2022

Седмото издание на КРИК -фестивал за критичка култура во организација на Контрапункт, годинава на тема „Во постојан отпор“ продолжува со вториот дел од својата програма.  На 21 септември (среда)…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура

Стручните здруженија бараат воведување на сексуално образование во училиштатa

септември 15, 2022

Лекари, социјални работници, правници, психолози и специјални едукатори и рехабилитатори бараат воведување на сеопфатното сексуално образование во училиштата. Стручни здруженија и граѓански организации ја потпишаа Декларацијата „Со сексуално образование…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура

Ивица Димитријевиќ, актер и режисер – „Инспирацијата е насекаде и затоа е непресушна“

септември 13, 2022

Поразговаравме со актерот и режисер Ивица Димитријевиќ за „Горчливите солзи на Петра фон Кант“, за неговите филмови, но и за спојот помеѓу актерството и режијата. Ентузијазмот на Ивица е…

Прочитајте повеќе

Купете го новото електронско издание на
Портрет Магазин