Во Живот и Култура, Новости, Уметност

Три македонски филмови со проекции на Канскиот филмски фестивал

мај 20, 2022

Агенцијата за филм на Република Северна Македонија и оваа година е присутна на филмскиот маркет кој се одржува од 17 до 25 мај во рамки на Канскиот филмски фестивал…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости, Уметност

Лего создаде сет од делото „Ѕвездена ноќ“ на Ван Гог со 2.316 мали коцки

мај 19, 2022

Кога Музејот на модерна уметност во Њујорк (МоМА) ја купи „Ѕвездена ноќ“ од приватен колекционер во 1941 година, сликата не беше толку позната. 81 година подоцна делото е вистинска…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости, Уметност

„На работ на климатска катастрофа“ – Конференција во МСУ за уметност, култура, екологија и креирање политики во 21 век

мај 19, 2022

Конференција „На работ на климатска катастрофа: Уметност, култура, екологија и креирање политики во 21 век“, ќе се одржи на 20 и 21 мај 2022 година во Музејот на современата…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости, Уметност

Екстатични тела – Фестивал на квир уметност, култура и теорија

мај 19, 2022

Овогодинешното десетто издание на Skopje Pride Weekend 2022 ќе се одржи од 2 до 11 јуни и од 15 до 17 септември во МКЦ, МСУ Скопје, КСП Центар Јадро…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

{Рецензија} „Улица на кошмари“ – Гилјермо дел Торо

мај 19, 2022

Стварноста на кошмарот е машинерија во ноќта Оценa: ★★★★½ Филмските светови на Гилјермо дел Торо секогаш биле исполнети со натприродното. Се чини дека неговата визија никогаш немаше желба да…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости, Уметност

Со мурал од Нина Симовска dm дрогерие маркт ќе креира бран на инспирација

мај 18, 2022

Најголемиот европски дрогериски ланец, dm дрогерие маркт ја започнува својата нова кампања на тема: Инспирација! Преку слоганот: „Почувствувај ја моќта на инспирацијата“, dm ја претставува инспирацијата како емоционална поддршка.…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура

Проф. д-р. Ана Фрицханд – Менталното здравје на децата и адолесцентите во пандемија на Ковид 19

мај 16, 2022

Прегледот на резултатите од една неодамна објавена студија во медицинското списание „Лансет“, кој се пренесува на повеќе портали, соопштува загрижувачки последици од влијанието на Ковид-19 врз менталното здравје и…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

Шпанија на чекор до воведување менструално отсуство од работа

мај 13, 2022

Шпанските власти подготвуваат предлог-закон кој доколку се изгласа ќе им овозможи на жените кои имат силна менструална болка да земат од три до пет дена отсуство од работа месечно.…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости, Уметност

ТРИПТИХ – современ звук и танцов перформанс низ мислата на Горан Стефановски

мај 13, 2022

На 18 мај, со почеток во 20 часот на Скверот ,,Јас и ти” во Дебар маало-Скопје ќе се реализира проектот ТРИПТИХ кој претставува спој на три изразни видови нa…

Прочитајте повеќе

Купете го новото електронско издание на
Портрет Магазин