Во Живот и Култура, Новости

„Самоглас“ – првата платформа за аудио книги на македонски јазик

август 25, 2020

Васко Костовски, Ангела Стојановска и Христијан Поп-Симонов, основачи на „Флуктус“ (здружението кое работи на „Самоглас“) за платформата за аудио книги  на македонски јазик, велат дека кога завршиле факултет сакале…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

Сандра Беерендс: „Во ‘Ме викаат Бабу’ се фокусирав на човечноста, не на политичкиот аспект на моќните луѓе“

август 24, 2020

На денешната програма на „Македокс“ се прикажува и филмот „Ме викаат Бабу“, филм за женската перспектива на една Индонезијка што животот ќе ја однесе на посебен пат за борба…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

„Мк.точак“ – интерактивна мапа за вело-патеки и паркинзи за велосипеди

август 19, 2020

Идејата зад веб платформата „Мк.точак“, која има интерактивна мапа, што содржи вело-патеки, паркиралишта, сервиси и продавници за велосипеди, авторот Данило Најков ја добил од лично искуство како некој кој…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

Денеска започнува ПРВО ПА ЖЕНСКО #8

август 17, 2020

Фестивалот ќе се одржи од 17 до 23 август 2020 година, во Младинскиот Културен Центар во Скопје, ЦАЦ Монтажна Галерија и Музејот на современа уметност, а неговата петдневна програма ќе…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Мода

Денеска во 19h – VOLATILE- virtual fashion show

август 15, 2020

„Волатајл“ е заеднички проект на Стефен Анат и Фактори Грл, производ на нивното ликовно академско образование и интерес во трансдисциплинарната мода и дизајн. Под силно влијание на не-естетиката во…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

Новиот „Power Dressing“ како израз на индивидуалноста

август 13, 2020

Александра Окасио Кортез  пред неколку недели го одржа веројатно најдобриот говор во историјата на женските права.  Пo отворените навреди насочени кон неа од страна на член на Конгресот, Тед…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

Елена и Игор Петрови: „Чудата се можни само со позитивна мисла“

август 12, 2020

Уште на прво запознавање со Игор и мајка му Елена, видовме дека тие се постојано ведри и насмеани, отворени во секој поглед и дружељубиви. Игор е интересен, сака да…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

„Flipbook Film Festival“ – фестивал на современ европски анимиран филм во МКЦ

август 11, 2020

Почнувајќи од денес (11 август) ќе се одржи првото издание на „Flipbook Film Festival“ кое ќе трае до 13 август 2020 година во МКЦ со поддршка од Делегацијата на…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

Дарко Спасовски – Пацки: „Пробувам да направам ред во креативниот хаос“

август 9, 2020

Композитор, Дизајнер на звук, Тон мајстор, обичен лик, татко, пријател, веројатно во крстозбор никогаш не би ме препознале… Љубов на прв погледСо музика се занимавам од кога паметам за…

Прочитајте повеќе