Во Живот и Култура, Новости

Првата пешачка патека на покривите на зградите во Ротердам

јуни 6, 2022

Жителите на една од најгусто населените земји во светот, Холандија, одлучија да покажат како крововите на зградите може да се пренаменат за друго. Така, на една зграда во Ротердам…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура

МАКЕДОНСКА ВЕЧЕР ЗА ПОЧЕТОК НА OFFEST

јуни 1, 2022

Отворањето на дваесет и првото издание на OFFest (1-4 јуни), односно првата фестивалска вечер, ќе биде целосно во знакот на домашните артисти. OFFest 2022 ќе го отвори извонредниот македонски етно состав…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости, Уметност

Со „Екстатични тела: Архива на перформативни квир тела во Македонија“ вечерва почнува Викендот на гордоста Скопје

јуни 1, 2022

Jубилејниот десетти по ред Викенд на гордоста Скопје, оваа година се одржува во два месеци, од 2-11 јуни, и 15-17 септември, во Музејот на современа уметност, Мала Станица, МКЦ, Театар…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура

Над 3.500 пријавени учесници за „Вози право, вози здраво“, регистрацијата сѐ уште трае

јуни 1, 2022

Повеќе од 3.500 деца и возрасни досега се пријавија за најмасовниот настан на тркала низ улиците на Скопје, „Вози право, вози здраво“ што ќе се одржи во недела (5…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

„Проблемот на Тина” ја освои наградата Yellow Umbrella за најдобар краток филм

мај 28, 2022

Краткиот игран филм „Проблемот на Тина” во режија на Радован Петровиќ во продукција на Партизанс и Кино Око ја освои наградата Yellow Umbrella за најдобар краток филм во интернационалната…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

Нова сликовница „Рекичето што сакаше да порасне“ од Ване Костуранов

мај 27, 2022

Новата сликовница на познатиот македонски сликар, илустратор и автор на книги за деца Ване Костуранов, со текст на српската авторка Ана Торма – „Рекичето што сакаше да порасне“, ќе…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости, Уметност

Наградени македонски уметници на меѓународниот филмски фестивал TIFA во Индија

мај 25, 2022

На независниот меѓународен филмски фестивал „Triloka International Filmfare award“ во Индија соработници од тимот на Македонскиот центар ИТИ/Продукција освоија неколку награди. Специјална награда од жири комисија за најдобар актер…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

Огноотпорно издание на „Приказната на робинката“ од Маргарет Атвуд како одговор на забраните на книги низ светот

мај 25, 2022

По вжештената дебата околу книгите за кои десничарите сметаат дека не се соодветни да се наоѓаат во училишните библиотеки, авторката Маргарет Атвуд најави ново издание на нејзиниот славен роман…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

Со писателката Марија Ангеловска за нејзината збирка раскази „Глава што лебди“ и за македонската книжевност

мај 23, 2022

Во последно време читам македонски автори затоа што сметам дека треба сме запознаени со тековните стилови, теми и автори во нашата земја коишто се сè побројни и меѓу кои…

Прочитајте повеќе

Купете го новото електронско издание на
Портрет Магазин