Месечни архиви

април 2021

Во Новости

Хелсиншки комитет: Неопходно е инкриминирање на фемицидот во Кривичниот законик

април 22, 2021

Од Хелсиншкиот комитет за човекови права објавија реакција на неодамнешниот фемицид на 34 годишна жена од Струга, барајќи итни измени на Кривичниот закон односно инкриминирање на различните форми на…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура

Детската литературна експанзија од наши автори ja пополни долгогодишната празнина за македонски детски книги

април 21, 2021

Голем број приказни и сликовници за деца секојдневно среќаваме на полиците на книжарниците низ земјава, а особено популарни и читани се тие од македонски автори кои последниве години направија…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

„Јули“ нов краток филм на Сезер Салихи – Љубовна приказна поврзана со скопскиот земјотрес од 1963 година

април 20, 2021

Краткиот филм „Јули“ прикажува драматична љубовна приказна поврзана со катастрофалниот земјотрес во Скопје, од 26 јули 1963 година. Режисерот Сезер Салихи објаснува дека тоа е приказна која е мултикултурна…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Убавина

Saypha – иновативни филери со докажана формула

април 20, 2021

CROMA-PHARMA е фармацевтска компанија која е посветена на подобрување на здравјето на луѓето преку развој и дистрибуција на иновативни производи во естетската дерматологија. Искуството од неколку децении во производството на…

Прочитајте повеќе

Во Новости

Медикаментозниот абортус отсега достапен на скопската Клиника за гинекологија и акушерство

април 20, 2021

ОД ХЕРА објавија дека абортусот со лекови, покрај хируршкиот, е отсега достапен на ГАК, што би значело поедноставен и побезбеден процес по здравјето на жената. На почетокот на годината,…

Прочитајте повеќе

Во Музика, Новости

„Кензо Танге“ од Druggy – нова песна против градежната експанзија во Скопје

април 19, 2021

Новата песна и видео на Драган Иванов (Druggy) се инспирирани од градежната експанзија која во последниве години му се случува на главниот град. „Песната и видеото прикажуваат револт кон…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

Изложба во МСУ – „Главните пунктови на македонската ликовна уметност во 70-те и 80-те години“

април 19, 2021

Од утре (вторник 20 април), во Музејот на современата уметност – Скопје ќе биде отворена за посетители, изложбата со наслов „Главните пунктови на македонската ликовна уметност во 70-те и…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

Флора Сандес, феминистка на фронтот во Првата светска војна

април 17, 2021

Во сеќавање на Флора Сандес, жената чија храброст ја направи вистинска хероина од Првата светска војна. Флора Сандес (22 јануари 1876 – 24 ноември 1956) е единствената Британка која…

Прочитајте повеќе

Во Новости

8 актуелни стилови за уредување на домот и за подобрување на животниот стил

април 17, 2021

„Ателје Проектинг“ ни претстави неколку концепти и дизајни за уредување на домот кои во себе носат филозофија и на животниот стил. Како архитекти и дизајнери редовно ги следиме новитетите…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура

Оптички ефект на тродимензионалност во килимите од парчиња штоф на крушевскиот кројач Велко Николов

април 16, 2021

Музејот на Македонија на нивната Фејсбук страница објави интересен текст за кројачот Велко Николов кој изработувал интересни килими од парчиња штоф, од кои два од нив сега се дел…

Прочитајте повеќе

Купете го новото електронско издание на
Портрет Магазин