Месечни архиви

април 2021

Во Живот и Култура, Новости

Флора Сандес, феминистка на фронтот во Првата светска војна

април 17, 2021

Во сеќавање на Флора Сандес, жената чија храброст ја направи вистинска хероина од Првата светска војна. Флора Сандес (22 јануари 1876 – 24 ноември 1956) е единствената Британка која…

Прочитајте повеќе

Во Новости

8 актуелни стилови за уредување на домот и за подобрување на животниот стил

април 17, 2021

„Ателје Проектинг“ ни претстави неколку концепти и дизајни за уредување на домот кои во себе носат филозофија и на животниот стил. Како архитекти и дизајнери редовно ги следиме новитетите…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура

Оптички ефект на тродимензионалност во килимите од парчиња штоф на крушевскиот кројач Велко Николов

април 16, 2021

Музејот на Македонија на нивната Фејсбук страница објави интересен текст за кројачот Велко Николов кој изработувал интересни килими од парчиња штоф, од кои два од нив сега се дел…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

Институционалниот молк активно го охрабрува сексуалното вознемирување преку Интернет

април 16, 2021

Жртвите се множат додека институциите тивко потрлаат ЗАЕДНИЧКА ИЗЈАВА НА ЖЕНИ-АКТИВИСТКИ ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА ОД БАЛКАНСКИОТ РЕГИОН ЗА РОДОВО-ЗАСНОВАНОТО НАСИЛСТВО НА ИНТЕРНЕТ Ние, жените-активистки за човекови права од балканскиот…

Прочитајте повеќе

Во Музика, Новости

Токсичната врска меѓу TIK TOK и музичката индустрија

април 16, 2021

Читам дека „Тик Ток“ како платформа ја модернизирала музичката индустрија ( затоа што, нели, стриминг платформите се целосно сварени во дигестивниот тракт на секој куповен пазар) и дека сега…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

Истражување на ХЕРА: Насилството врз ЛГБТИ младите е невидливо за стручните служби во училиштата во Скопје

април 15, 2021

Минатата година ХЕРА спроведе истражување за меѓуврсничкото насилство и улогата на стручните служби, мерејќи ги перцепциите на учениците  во четири средни училишта од Скопје. Од вкупната популација од 2127…

Прочитајте повеќе