Социјални медиуми

Месечни архиви

ноември 2022

Во Живот и Култура

{Рецензија} 3000 години копнеж – Колку желби има во 3000 години?

ноември 30, 2022

Оценка 4/5 „3000 години копнеж“ (Three Thousand Years of Longing) е приказна за приказни. Ако минатото е приказна што е веќе раскажана, тогаш сегашноста е приказна што се отплеткува…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура

5 предлози за книги кои може да ги најдете во македонски издавачки куќи

ноември 30, 2022

Ви предложуваме 5 книги со различна тематика кои може да ги најдете во некоја од македонските издавачки куќи и се одличен избор за претстојниот период. „Писатели и љубовници“ од…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

„Sun-kissed“, прва самостојна изложба на фотографката Александра Костадиновска во рамки на настанот „Сетила 2.0“

ноември 25, 2022

Во недела на 27 ноември со почеток од 19 часот во КСП Центар Јадро за првпат ќе има изложба фотографката Александра Костадиновска, наша соработничка, која се фокусира на портрет…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура

„Нема да молчам“ – кампања на НСРР против насилство врз жените

ноември 25, 2022

Со цел да се зголеми свеста на јавноста за семејното насилство врз жените, НСРР започна со кампањата „Нема да молчам“ која ќе трае од 25 ноември до 10 декември.…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура

Завршна конференција „Грижи се машки“: Во борбата против насилството врз жените мора да се вклучат и мажите – и за свое добро

ноември 24, 2022

Деновиве се одржа завршната конференција на тема „Грижи се машки – Од свесност до вклученост: Вклучување на мажите во превенција на родово насилство и работа со сторители со фокус…

Прочитајте повеќе

Во Новости

Ставрос Лампринидис, познат светски бариста од Everest – „Почитта, знаењето и љубовта се најважни за успешна работа“

ноември 24, 2022

Со Страврос Лампринидис, познат светски бариста, дел од Everest, кои неодамна го отворија првиот локал во Скопје, поразговаравме за тоа што значи да се биде дел од брендот, за…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

Самостојна изложба на Мирослав Масин во „Ел Греко“

ноември 24, 2022

Самостојна изложба на Мирослав Масин ќе биде отворена в сабота во Галеријата „Ел Греко“ во Скопје. Мирослав Масин уметничката кариера ја започнува под влијание од експресионизмот на Петар Мазев,…

Прочитајте повеќе

Во Новости

Стопанска банка АД – Скопје одбележува почеток на градба на нова управна зграда, прва во својата богата историја 

ноември 24, 2022

На свечена церемонија Стопанска банка АД – Скопје го одбележа започнувањето на градежните работи за изградба на нова управна зграда. Како дел од урбаната средина во срцето на градот, новиот…

Прочитајте повеќе

Во Новости

Часовникот Hamilton од „Божиновски часовници и накит“ како избор на актерите од „Кајмак“ на Манчевски

ноември 22, 2022

Брендот Hamilton од портфолиото на „Божиновски часовници и накит“ е омилен на актерската екипа од новиот филм на Милчо Манчевски Кајмак. Не случајно часовниците Hamilton го носат епититетот „филмски…

Прочитајте повеќе