Социјални медиуми

Во Живот и Култура

Разговор со продуцентите на „Светот на Биби“, македонска, едукативна платформа со светски квалитет

ноември 15, 2022

Стојче Коко Ѓоргиев, Марјан Алексовски и Жарко Стојаноски – продуценти на „Светот на Биби“ „Светот на Биби“ е успешна, едукативна приказна што секојдневно радува голем број дечиња. Како се…

Прочитајте повеќе

Во Музика, Новости

Еми Ермилова, диџејка – „Сакам секој ден да сум подобра и поуспешна во тоа што го работам“

ноември 11, 2022

Еми Ермилова е една од најдобрите македонски диџејки, еминентно име од клупската сцена, вљубеничка во улична мода, дизајн и квалитетна музика. Поразговаравме со неа за нејзиното креативно секојдневие и…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

Познати домашни и странски уметници против системското насилство врз Ромите

ноември 10, 2022

Во Музејот на современата уметност – Скопје е отворена годишната изложба „Сè што ни е заедничко“ (Sa so si amenge jekhethane/All That We Have in Common) во партнерство со…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Уметност

(Македонска фотографија) Боз Гаговски – Визуелна приказна на внатрешни дизајни за светските магазини за ентериер

ноември 10, 2022

Фотографот Боз Гаговски прави фотографии од внатрешен дизајн на домови и куќи и работи за британски и светски списанија за ентериер како „Хаус & гарден“, „Кантри лајф“, „Инглиш хоум“……

Прочитајте повеќе

Во Новости, Убавина

Парфемот Sacred Wood на Кilian Paris – нов мирисен идеал за претстојната сезона

ноември 10, 2022

Изгревајќи на Исток, интензивна сончева светлина се поврзува со Sacred Wood на KILIAN PARIS, иконски мирис создаден од основачот Kilian Hennessy и парфимерот Calice Becker пред скоро десет години.…

Прочитајте повеќе

Во Новости

Како настана една од најдобрите камери за паметни телефони

ноември 10, 2022

Паметните телефони се уреди кои претрпеа неверојатна трансформација само во последните неколку години. Од првите модели кои беа наменети за основна комуникација, добивме сеопфатни гаџети кои одговараат на сите…

Прочитајте повеќе

Во Музика, Новости

Катерина Станишлевиќ Katerinha – „Берлин има некаков автопоетичен систем на креативно обновување“

ноември 9, 2022

Со Катерина Станишлевиќ, или Катериња, неколкупати сме зборувале и сме ја претставувале како артистка со голема креативна енергија и музички проекти што веднаш се препознаени по автентичниот звук. Без…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

Андријана Данчевска и Дејан Битровски освоија прва награда за кореографијата „Go Figure it out“на фестивал во Белград

ноември 9, 2022

Кореографката Адријана Данчевска ја освои првата награда и наградата од публика за кореографијата „Go Figure it out“, во која таа настапи заедно со современиот танчер Дејан Битровски на 26.…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

Europe House го одбележува својот 3-ти роденден преку одбележување на културното наследство на Лазар Личеноски

ноември 9, 2022

Во ноември се одбележува отворањето на Europe House Скопје; местото кое промовира креативност и иновативност, како и демократски вредности меѓу младите. Поводот е одбележан преку низа настани организирани во…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

„Rejuvenation“ нова изложба на Моника Ризовска во петок

ноември 9, 2022

Изложбата „Rejuvenation“ на Моника Ризовска е уште една можност да се запознаеме со новите дела на оваа уметница која секоја година на своите изложби успева да долови разнолик колорит…

Прочитајте повеќе

Купете го новото електронско издание на
Портрет Магазин