Во Новости, Уметност

Уметница на неделата – Верица Арапова

септември 22, 2020

Арапова е родена во Струмица, а дипломирала на Архитектонскиот факултет на Универзитетот „Кирил и Методиј“ во 2012 година. Во текот на целото свое школување се занимава со сликарство и…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Уметност

Како поминаа подготовките за премиерата на балетската претстава „Болеро“ во време на пандемија (видео)

септември 22, 2020

Во едно време-невреме успешно се постави балетското дело „Болеро“ во продукција на македонската „Национална опера и балет“, чија што премиера се одржа во рамки на фестивалот „Охридско лето“. Дело, за…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

Јован Јосифовски со прва самостојна изложба „Низ ножиците“ во рамки на Викенд на гордоста

септември 4, 2020

Уметникот Јован Јосифовски на 7 септември во рамки на Викенд на гордоста во 18 часот ќе ја има својата прва самостојна изложба насловена „Низ ножиците“. „ ‘Низ ножиците‘ е…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

Уметник на неделата – Ненад Тонкин

август 7, 2020

Ненад Тонкин дипломирал на отсек вајарство со сценографија на ФЛУ Скопје 2019 година и дипломирал предучилишно воспитание на Педагошкиот факултет Св.Климент Охридски – Скопје 2009 година. Од учебната 2019/2020…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

Никола Упевче: „Мозаикот треба да го имаме во главата и внимателно да го градиме“

август 2, 2020

Уметникот Никола Упевче од Охрид со своите мозаици и конзерваторска работа создава импресивни уметнички дела, а делото што десетина години му било преокупација „Мозаичната мапа на градот Охрид и…

Прочитајте повеќе

Во Новости, Уметност

Фотограф на неделата – Виктор Јовановски

јули 24, 2020

За фотографирање се заинтересирав… Ако кажам од мал ќе излажам, ама да кажеме од пред 10на години, кога почнав да сликам со првиот паметен телефон, не дека претходно немав…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости, Уметност

Петар Милошевски: „Се пронаоѓам во ликови кои не се плашат да копаат што подлабоко во себе, за да можат да испливаат што подалеку“

јули 23, 2020

Актер, изведувач и автор на театарски и видео-перформанси, Петар Милошевски негува особен однос кон уметноста и актерството. Тоа се покажало низ годините преку неговите проекти, настапи и награди, било…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Уметност

Кинеските традиционални градини преточени во книжарница во Пекинг

јули 22, 2020

Новата книжарница во Пекинг „Џонгшу“ која е лоцирана во стоковната куќа Galeries Lafayette е многу интересен пример за комерцијална архитектура и внатрешен дизајн инспириран од кинеската архитектура. Се простира…

Прочитајте повеќе