Социјални медиуми

Во Уметност

Славење на убавината низ женскиот објектив: Ellen von Unwerth

март 26, 2020

Историски, патријархалната доминација и институционалните структури на моќ во индустријата се зајакнати со јазикот и сликите користени во фотографското рекламирање каде најчесто жените се модели, а мажите фотографи. За…

Прочитајте повеќе

Во Убавина

Портрети што и пркосат на конвенционалната убавина

март 25, 2020

Следниве фотографии изложени на Adorned – The Fashionable Show, изложба која се одржа во февруари и почеток на март во фотографскиот музеј во Амстердам, ги допираат разните аспекти на…

Прочитајте повеќе

Во Уметност

5 супер мобилни апликации за фотографија

март 24, 2020

За многумина фотографијата е хоби. Повеќето професионални фотографи користат DSLR фотоапарати и скапа опрема. Сепак, има многу кои се потпираат на нивните паметни телефони и нивните можности. Денес, телефонските…

Прочитајте повеќе

Во Мода

Модата е јазик на кој се изразувам најдобро

март 20, 2020

Колекциите на дизајнерот Мите Занов веќе неколку години се значителен дел од македонската модна сцена. Неговите уникатни модели се моќна порака дека квалитетот, талентот и напорната работа секогаш ќе…

Прочитајте повеќе

Во Мода

Моделката што ја редефинира дефиницијата за убавина

март 20, 2020

Родово-флуидната моделка Арон Филип (која подоцна се изјасни дека се идентификува со родовиот неконформистички феминизам) со своето појавување во светот на модата дефинитивно ја зголеми видливоста и прифаќањето на…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура

Зошто да го посетите Тојфелсберг во Берлин?

февруари 14, 2020

Ако патувате во Берлин, многу работи ќе ви остават впечаток. Од една страна, Берлин е полн со историја и култура, а од друга со уметнички изрази и алтернативна сцена,…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура

Се постираат сè повеќе „неуредни“ фотографии

февруари 14, 2020

Како социјална мрежа со над милијарда корисници месечно и 500 милиони корисници дневно, „Инстаграм“ стана рај за совршени фотографии, ѕид со идентичен филтер, внимателно поставена и фотографирана храна и…

Прочитајте повеќе

Во Уметност

Нови македонски филмови што треба да ги гледате во 2020

февруари 14, 2020

2019-та беше година на многу филмски проекти што оставија печат на големото платно, добивајќи награди и поставувајќи го македонскиот филм на ново скалило, почнувајќи од достигнувањата на „Медена земја“.…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура

Шефот што создава неверојатно добри реалистични десерти

февруари 14, 2020

Слатки што изгледаат како вистински овошја или предмети се специјалност на шефот за слатки Бојан Николоски кој работи во Норвешка. Вистинска уметност за која е потребно многу трпение и…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

Талентираните браќа со силна пасија за режија и иноваторство

февруари 14, 2020

Ханис го знаеме по фотографиите, краткиот филм „Мишко“, а годинава учествуваше и на програмата „Берлинале таленти“, во рамките на интернационалниот филмски фестивал. Орхан, пак, е познат по иновациите, ентузијаст…

Прочитајте повеќе

Купете го новото електронско издание на
Портрет Магазин