Месечни архиви

јули 2021

Во Живот и Култура

НЕ треба да значи НЕ! – „Нетипичните“ жртви на силување во Македонија не можат да го пријават и да го докажат делото

јули 13, 2021

Кривично дело силување според Кривичниот законик во Македонија е само доколку е употребена физичка сила и закана врз жртвата од страна на сторителот и даден видлив отпор од страна…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

Маргарита Арсова – „CINEDAYS е културно разладување во летните скопски денови“

јули 12, 2021

Со Маргарита Арсова, координаторка на фестивалот CINEDAYS што стана препознатлив знак низ годините, разговаравме околу годинешното издание, предизвиците да се организира ваков културен филмски настан, како и за европските…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

Марија Апчевска – „Северен Пол“ е приказна за тоа колку е важен непокорот и останувањето свој

јули 10, 2021

Македонската кинематографија изминативе години доживува бум со присуството на наши филмови на светските филмски фестивали и освојувањето престижни филмски награди. Оваа година, во Кан ќе има премиера „Северен Пол“,…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Новости

„Филм Фактор 20“ -CINEDAYS слави 20 години

јули 9, 2021

20-от Фестивал на европски филм CINEDAYS веќе е летен филмски фестивал и ќе се случува од 15 до 21 јули. Континуитетот на фестивалот и годинава е предизвик поради неизвесната…

Прочитајте повеќе

Во Мода, Новости

Ресорт 2022 – новата колекција од Јована Филиповиќ инспирирана од дело на Чемерски

јули 9, 2021

Новата колекција на Јована Филиповиќ, Ресорт 2022, е испинирирана од идејата за Слобода, споменик на Слободата во  Кочани, кој е дело на академскиот сликар Глигор Чемерски и архитектот Радован…

Прочитајте повеќе