Во Новости, Уметност

Ирма Башеска е нашата фото-инспирација на неделата

април 10, 2020

Карактеристични фотографии од архитектура, градови и секојдневен живот во кои секој детаљ оживува се дело на младата Ирма Башеска. Новинарка со посебна пасија за култура, патување, театар и филм,…

Прочитајте повеќе

Во Уметност

Андреј Павлов и неговата уметност од една непрекината линија

април 7, 2020

Андреј Павлов е млад индустриски дизајнер и современ уметник кој ги проучува формите, создавајќи дела од една единствена непрекината линија. Многумина го знаат по изложбата „Skopje Heroes and Buildings“,…

Прочитајте повеќе

Во Уметност

Го видовте ли трејлерот за новиот филм на Wes Anderson- The French Dispatch?

април 6, 2020

Како огромни фанови на Wes Anderson сме многу среќни за излегувањето на неговиот филм. Плус, Timothée Chalamet во главна улога! Иако овој филм е на врвот на нашата листа…

Прочитајте повеќе

Во Уметност

My photo thoughts

април 1, 2020

Скопје како инспирација никогаш не е премало! Преку камерата на телефонот на нашиот фотограф Жарко, ви претставуваме улична фотографија и фотографии од архитектура кои кажуваат една поинаква црно-бела приказна…

Прочитајте повеќе

Во Уметност

Несекојдневни инста-профили за фотографија

март 31, 2020

Инстаграм е место каде талентирани фотографи од целиот свет ја споделуваат својата креативност. Велат дека фотографијата вреди 1000 зборови. Еве неколку фотографи кои со својата техника и креативност кажуваат…

Прочитајте повеќе

Во Уметност

Славење на убавината низ женскиот објектив: Ellen von Unwerth

март 26, 2020

Историски, патријархалната доминација и институционалните структури на моќ во индустријата се зајакнати со јазикот и сликите користени во фотографското рекламирање каде најчесто жените се модели, а мажите фотографи. За…

Прочитајте повеќе

Во Уметност

5 супер мобилни апликации за фотографија

март 24, 2020

За многумина фотографијата е хоби. Повеќето професионални фотографи користат DSLR фотоапарати и скапа опрема. Сепак, има многу кои се потпираат на нивните паметни телефони и нивните можности. Денес, телефонските…

Прочитајте повеќе

Во Уметност

Нови македонски филмови што треба да ги гледате во 2020

февруари 14, 2020

2019-та беше година на многу филмски проекти што оставија печат на големото платно, добивајќи награди и поставувајќи го македонскиот филм на ново скалило, почнувајќи од достигнувањата на „Медена земја“.…

Прочитајте повеќе

Купете го новото електронско издание на
Портрет Магазин