Во Уметност

Славење на убавината низ женскиот објектив: Ellen von Unwerth

март 26, 2020

Историски, патријархалната доминација и институционалните структури на моќ во индустријата се зајакнати со јазикот и сликите користени во фотографското рекламирање каде најчесто жените се модели, а мажите фотографи. За…

Прочитајте повеќе

Во Уметност

5 супер мобилни апликации за фотографија

март 24, 2020

За многумина фотографијата е хоби. Повеќето професионални фотографи користат DSLR фотоапарати и скапа опрема. Сепак, има многу кои се потпираат на нивните паметни телефони и нивните можности. Денес, телефонските…

Прочитајте повеќе

Во Уметност

Нови македонски филмови што треба да ги гледате во 2020

февруари 14, 2020

2019-та беше година на многу филмски проекти што оставија печат на големото платно, добивајќи награди и поставувајќи го македонскиот филм на ново скалило, почнувајќи од достигнувањата на „Медена земја“.…

Прочитајте повеќе

Во Уметност

Фотографии (како од sci-fi филм) од бруталистички споменици на Балканот

февруари 14, 2020

Фотографот Марк О’Нил на своето патување низ земјите од поранешна Југославија фотографирал голем број споменици од бруталистичката архитектура позната за овие простори. Со уникатна форма, големина и текстура ја…

Прочитајте повеќе