Во Музика, Новости

„Зад Аголот“ со нов спот за песната „Бел чад“ – патување низ минатото творештво

декември 7, 2021

„Зад Аголот“ објавија нов спот за песната „Бел Чад“. Спотот е изработен од страна на Тодор Тодоровски, Бранко Блажевски и Венко Шереметкоски. Сниман е на неколку локации во центарот…

Прочитајте повеќе

Во Музика

Дина Јашари – „Кога си тажен, направи нешто од тагата, запиши ја, за радоста што ќе дојде да биде уште поголема“

ноември 27, 2021

Дина Јашари е еден од најинтересните ликови и еден од најубавите гласови кои во последно време се појавиле на македонската музичка сцена. Девојка која со многу љубов и желба…

Прочитајте повеќе

Во Музика

Разговор со Филип Букршлиев, добитникот на наградата најдобар млад џез музичар

ноември 11, 2021

Џез, инаку, е навистина дубиозен термин, како што сугерира и самата етимологија на зборот. Јас, првенствено, сакам слободна музика: Музиката како поле за слободна размена на звуци помеѓу изведувачите.…

Прочитајте повеќе

Во Музика

Милена Крстевска – Клара Ведис, мултимедијален уметник, музичар и сценски изведувач

октомври 27, 2021

Клара Ведис е глобално почитуван и препознаен уметник, чиишто клупски и сценски настапи во живо оставаат уникатен отпечаток кај слушателот. – Мојата љубов кон електронската музика почна… хмм… веројатно…

Прочитајте повеќе

Во Музика

Нова македонска wow музика-Jeedu – Wake Up feat. Ellie Harris

октомври 26, 2021

Џиду е пијанист од Скопје којшто се обидува да најде здрав баланс меѓу старото, традиционално, олд-скул музичарство и модерниот музички свет чиј главен двигател е технологијата. Во соработка со…

Прочитајте повеќе

Во Музика

Ново видео на BLACKSTATE – THE ARSONIST (Single Remix)

октомври 22, 2021

Blackstate е DIY (направи сам) аудио-визуелен експеримент и комплетно отворен уметнички концепт на Филип Тасевски – Fitz, артист со долгогодишно искуство во музичката индустрија и визуелниот дизајн.  Blackstate е вртење…

Прочитајте повеќе

Во Живот и Култура, Музика, Новости

Вечерва прв концерт на инклузивниот хор на лицата со Даунов Синдром

октомври 22, 2021

Марио, Стефан, Ена, Матеј, Филип, Илина, Оли, Бети, Ники, Даре и Коста под водство на Билјана Димитрова кои се дел од првиот Инклузивен градски хор, при Здружението на лица…

Прочитајте повеќе

Во Музика

Чит чет со Бојан Петков Шамба

октомври 21, 2021

Кој музичар имаше најмногу влијание врз развојот на твојот музички стил?Како инструменталист најмногу влијание и инспирација црпам од пијаното. Би ги издвоил Телониус Монк, Ахмад Џамал и Бил Еванс.…

Прочитајте повеќе

Купете го новото електронско издание на
Портрет Магазин